dijous, 29 de novembre del 2007

La literatura com a eina de promoció turística

Noah Gordon ha ambientat la seva novel·la “El celler” en el Penedès del segle XIX, per la qual cosa va visitar la comarca en vàries ocasions per documentar-se.
Gordon és un autor de gran èxit a Europa, sobretot a Alemanya i a Espanya, considerat un mestre de la novel·la històrica.
La presentació del llibre va tenir lloc a la plaça Sant Jaume de Vilafranca del Penedès.

El protagonista de la novel·la és un jove, Josep Álvarez, que deixa la imaginària localitat natal de Santa Eulàlia per anar, o això creu, a la guerra; es veu involucrat en l’assassinat de Prim i fuig a França, on aprèn les tècniques del vi que aplicarà a la seva terra natal en el seu retorn. Aquest és un clar exemple de novel·la estretament lligada a un territori.

Un altre exemple molt actual és “El pont dels jueus” de Martí Gironell. Si no l’heu llegit us el recomano. No és un dels llibres que més m’han agradat però està molt bé per passar una estona entretinguda.

La història està vinculada a la construcció del pont de Besalú i el municipi ha sabut aprofitar l’èxit de vendes de la novel·la alhora de crear una activitat que ha atret moltíssims visitants. Em refereixo a les visites nocturnes que van tenir lloc aquest estiu passat, concretament tots els dimecres de juliol i agost.

Es tracta d’unes visites a càrrec del grup de teatre Dracònia en col·laboració amb el grup besaluenc Micvé Teatre. El recorregut seguia un guió extret de la novel·la de Gironell i els visitants podien veure els escenaris principals de la història i els seus personatges. El preu de la visita era de 15€ i a cadascuna hi participaven unes 70 persones, si no recordo malament.

Aquesta activitat va tenir molt d’èxit. Per participar-hi s’havia de fer una reserva prèvia a través de l’Oficina de Turisme de Besalú. L’èxit va ser tal que fins i tot hi havia una “llista d’espera” (ho sé perquè jo estava en aquesta llista d’espera i finalment no vaig poder participar a la visita. Llàstima).

La pregunta és: utilitzarà el Penedès la novel·la de Gordon per promocionar activitats de turisme literari? De moment l’autor ja ha manifestat que “per una possible ruta literària cal aclarir que Santa Eulàlia és una localitat que no existeix”.

El temps dirà...

3 comentaris:

Francesc ha dit...

Segur que t'agradaria ser en Noah Gordon eh?? jejej està interessant el post, i crec que faria bé el Penedès d'utilitzar en Gordon¡¡¡

Manelus ha dit...

La visita de Besalú morirà d'èxit! Cada any em passa igual, llistes plenes, a esperar i al final, ja desisteixo. Pel que fa al llibre, faran molt malament si no l'aprofiten d'alguna manera. Hi ha exemples de rutes literaries que funcionen, així que, why not?

Sobre el que dius al meu post, estic d'accord amb tu, tampoc és qüestió de portar les coses als extrems, però diu coses interessants.

rosi ha dit...

La literatura es un mitjà molt bo pel qual es podria fer promoció turística i atreure visitants a un lloc. I
Actualment no crec que aquest fet estigui molt potenciat , tot i que sembla que ara comença a obrir.se camí , n'es un altre exemple el llibre de L'Esglèsia del Mar, que explica la vida a barcelona durant el segle XIV. La història té com anexe d'unió la construcció de Santa Maria del Mar, el Barri de la Rivera i la vida de les persones. Te'l recomano!!